Ekonomi

Çin’in yerli kalıpçıya darbesi!

BURSA (İGFA) – Malzemedeki artışlardan dolayı yerli üreticide döküm fiyatı 2/2.5 euro, Çin’de 1/1.3 euro, yerli üreticide ise 1000/1500 euro arasında seyrediyor. ayda ve Çin’de 250 / 350 euro arasındadır. Bu fiyat endeksinin yerli üretici aleyhine istikrar kazandığını, siparişlerin Uzak Doğu pazarına kaydığını belirten EFEMMDMY KALIP A.Ş. Ağır Sanayi Sac ve Kalıp İmalatçıları Derneği Genel Müdürü ve Lideri Salim Demiray, 2023 yılı son çeyreği itibarıyla tüm metal kesme sektöründe pazar hacminin yüzde 59 oranında azaldığını belirtti.

Başkan Salim Demiray, şunları ekledi: “Korona belasına karşı iki yıldır dişimiz tırnağımızla mücadele eden ülkemiz, doğal afetlerle ve kaotik bir ekonomik durumla karşı karşıya kaldı. 85 milyon insanı aynı anda sevindiremezsiniz ama özellikle sektörümüz bundan etkileniyor. “Gümrük Kanunlarındaki Boşluklar” nedeniyle Türkiye’de A Segmenti şirketlerin liderliğini yaptığı grup, Yurt dışı fiyat avantajları nedeniyle tüm alışverişlerini Çin’den yapıyorlar.Eskiden Çin ürünleri çok çabuk eskirdi ama artık dayanamıyor bir kaç yıldır aslında A/B/C Segmenti firmaları Çin ile ticareti kendileri için kazanç olarak görürken marka değerleri de gün geçtikçe erozyona uğruyor ama ne yazık ki bizim firmalarımız da bunun sıkıntısını yaşıyor. Hatta bunun bilincinde bileyiz.Bu işlem devletimize herhangi bir ekonomik fayda getirmediği gibi, yerel ve milli kazanımlarımızla Çin ekonomisini devasa bir boyuta küçültüyoruz.Üreticiler olarak bu ekonomik daralma nedeniyle işyerlerimizi küçültüyoruz.

Yakın gelecekte hükümetin ithalata karşı önlem almaması durumunda 2024 yılı bitmeden kapanmalar yaşanacak ve binlerce kişi işsiz kalacak. Şu anda bile 50’ye yakın üretici kardeşimiz ümidini kaybetmiş, dükkânlarını kapatmış durumda. Devletimizin her zaman yanında olan biz üreticiler, ülke ekonomisine katkı sağlamak için çabalıyoruz. Kendimden bir örnek vereyim: İşimi satsam hiç çalışmadan ayda 700 bin lira kazanırdım; Kurumumuz ayda 2 milyona yakın harcama yaparak sobaları tüttürmeye çalışıyor. Devletimizin ithalata istikrar getirmesi gerektiğini düşünerek Gümrük Kanununu yeniden revize etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üreticiler olarak çalışmalarımızın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Metalin başkenti Bursa’da orta düzey personel bulmakta zorlanıyoruz, dolayısıyla meslek okulları bizim için kırmızı çizgi. Milli Eğitim mesleklere önem vermeli ve onları yaşatmalıdır. Dernek olarak çevre dostuyuz. “Bursa’ya değer katmaya devam edeceğiz.”

haber-milas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu